​ترجمه و تألیف: ژاله شادمانی، واحد بازاریابی گروه صنعتی گلرنگ ​

 

مدیریت کیفیت جامع (Total Quality Management: TQM)

مدیریت کیفیت جامع(TQM)  اشاره دارد به روش های مدیریت مورد استفاده برای افزایش کیفیت و بهره وری در سازمان های کسب و کار. TQM یک رویکرد مدیریتی جامع است که به صورت افقی در یک سازمان کار می کند، که شامل تمام بخش ها و کارکنان شده و حتی با توسعه رو به جلو و رو به عقب شامل هر دو تامین کنندگان و مشتریان/مصرف کنندگان می شود.

TQM تنها یکی از بسیاری کلمات اختصاری برای نامیدن سیستم های مدیریت که بر کیفیت تمرکز دارند ، است. سایر کلمات اختصاری عبارتند از CQI (بهبود مستمر کیفیت)، SQC (کنترل کیفیت آماری)،QFD (استقرار تابع کیفیت)، QIDW (کیفیت در کار روزانه)، TQC  (کنترل کیفیت جامع)و غیره.   مانند بسیاری از این کلمات اختصاری دیگر, TQM یک چارچوب برای پیاده سازی طرح های کیفیت موثر و بهره وری است که می تواند باعث افزایش سودآوری و رقابت پذیری سازمان شود.

 

تاریخچه

TQM در قالب کنترل کیفیت آماری، توسط والتر شوهارت۱ ابداع شد.  در ابتدا در شرکت  Western Electric ، در قالبی توسعه یافته توسط جوزف جوران۲ که با این روش در آنجا کار کرده بود ، اجرا شد.  TQMM در یک مقیاس بزرگ توسط صنعت ژاپن و از طریق مداخله ادواردز دمینگ به نمایش گذاشته شد. در نتیجه آن و به لطف کارهای مذهبی که در امریکا و سراسر جهان انجام داده بود, ادواردز دمینگ به عنوان “پدر” کنترل کیفیت، دوایر کیفیت، و جنبش کیفیت به طور کلی, شناخته شد. والتر شوهارت سپس در لابراتوارهای Bell Telephone  مشغول به کار شد و یک نمودار کنترل آماری در سال 1923 ابداع کرد، که همچنان به اسم او نامگذاری شده است. او روش خود را تحت عنوان “کنترل اقتصادی کیفیت محصول تولید شده”، در سال 1931 منتشر کرد. این روش در ابتدا در سال 1926 در کارخانه Hawthorn  شرکت Western Electric  مطرح شد. جوزف جوران یکی از افراد آموزش دیده در این تکنیک بود.  در سال 1928 او جزوه ای به نام “روش های آماری به کار رفته برای رفع مشکلات تولید” تالیف کرد. این جزوه بعدها در کتابچه کنترل کیفیت آماری AT&T گنجانده شد، که همچنان نیز به چاپ می رسد. در سال 1951 کتاب بسیار تاثیر گذار ی به نام “کنترل کیفیت” منتشر کرد.

ادواردز دمینگ, که به عنوان ریاضیدان و آماردان آموزش دیده بود، به دستور وزارت امور خارجه ایالات متحده امریکا به ژاپن رفت تا  برای آماده سازی سرشماری ژاپن در سال 1951 کمک کند. ژاپنی ها از قبل از روش کنترل کیفیت آماری شوهارت آگاه بودند. آنها از دمینگ برای سخنرانی در مورد این موضوع دعوت کردند. مجموعه ای از سخنرانی ها در سال 1950 تحت نظارت اتحادیه دانشمندان و مهندسان ژاپن(JUSE) صورت گرفت. دمینگ در طول جنگ یک دیدگاه انتقادی از روش های تولید و مخصوصا روشهای کنترل کیفیت در ایالات متحده امریکا توسعه داده بود.مدیریت و مهندسان این فرآیند را کنترل می کردند. کارگران خط نقش کوچکی ایفا می کردند. دمینگ در سخنرانی خود درباره SQC  ،ایده های خود را همراه با روش، مبنی بر  دخالت بسیار بیشتر کارگران عادی در فرآیند کیفیت و استفاده از ابزارهای آماری جدید، ترویج کرد.او به پذیرا بودن مدیران اجرایی ژاپنی نسبت به ایده های خود پی برد. ژاپن فرآیند پیاده سازی آنچه که به عنوان TQM  شناخته می شود را آغاز کرد.آنها همچنین از جوزف جوران در سال 1954 برای سخنرانی دعوت کردند، که با استقبال مشتاقانه ای رو به رو شد. استفاده ژاپنی ها از این روش تاثیر آشکار و غیر قابل انکاری در افزایش چشمگیر کیفیت محصول ژاپن و موفقیت در صادرات داشت. این امر منجر به گسترش جنبش کیفیت در سراسر جهان شد. در اواخر سال 1970 و سال 1980 تولید کنندگان ایالات متحده امریکا  برای اتخاذ  تکنیک های کیفیت و بهره وری که بتواند قابلیت رقابت پذیری را به آنها بازگرداند،  تلاش کردند. رویکرد دمینگ در حوزه کنترل کیفیت کم کم به رسمیت شناخته شد و او تبدیل به یک نویسنده و سخنران برگزیده شد. عبارت مدیریت کیفیت جامع (TQM) به طرح های پیشنهادی دمینگ و سایر اساتید مدیریت مبنی بر کیفیت اطلاق می شد و در اواخر 1980 تبدیل به یک جزء اصلی شرکت های امریکایی شد. اما در حالیکه جنبش کیفیت به تکامل خود فراتر از آغازش ادامه می داد، بسیاری از تاکیدات خاص دمینگ به ویژه آنهایی که در ارتباط با اصول مدیریت و روابط کارکنان بودند به مفهوم مورد نظر دمینگ اتخاذ نشدند، اما به صورت مد های زودگذر ادامه پیدا کرد. به عنوان مثال “توانمند سازی” کارکنان و قرار دادن “تیم ها” به عنوان مرکزیت تمام فعالیت ها.

 

اصول TQM

مشاوران و مکاتب فکری مختلف بر جنبه های مختلف مدیریت کیفیت جامع در طول توسعه آن، تاکید داشته اند. این جنبه ها ممکن است فنی، عملیاتی، و یا اجتماعی/مدیریتی باشند.

عناصر اصلی TQM  به تفسیر انجمن کنترل کیفیت امریکا۳ عبارتند از 1) سیاست، برنامه ریزی و مدیریت 2) طراحی محصول و کنترل تغییر طراحی 3) کنترل مواد خریداری شده 4) کنترل کیفیت تولید 55) تماس با کاربر و عملکرد میدانی 6) اقدام اصلاحی 7) انتخاب کارکنان، آموزش و ایجاد انگیزه.

ریشه واقعی جنبش کیفیت، که در واقع بر پایه “ابداع”  آن استوار است، چیزی جز کیفیت کنترل آماری نیست. SQC   در بطن عنصر چهارم مدیریت کیفیت جامع، مبنی بر “کنترل کیفیت تولید” قرار می گیرد. همچنین ممکن است در عنصر سوم،”کنترل مواد خریداری شده”، نیز منعکس شود، چرا که ممکن است SQC  بر روی فروشندگان قراردادی تحمیل شده باشد. به طور خلاصه این روش هسته ای مستلزم آن است که استاندارد های کیفیت در ابتدا از طریق ایجاد معیار های اندازه گیری برای یک مورد خاص و سپس تعریف آنچه به منزله کیفیت است, تنظیم شده اند. اندازه گیری ها ممکن است، ابعاد، ترکیب شیمیایی، انعکاس و … باشند-در واقع ممکن است هر یک از ویژگی های قابل اندازه گیری آن جسم باشد. اجرای تست ها در جهت ایجاد واگرایی هایی از یک اندازه گیری پایه (رو به بالا یا رو به پایین) انجام می شوند، که همچنان قابل قبول هستند. این دسته از نتایج قابل قبول سپس بر روی یک یا چند جدول شوهارت ثبت می شوند. پس از آن کنترل کیفیت در طول فرآیند تولید، شروع می شود. نمونه ها به طور مداوم گرفته شده و بلافاصله سنجیده می شوند و نتایج این اندازه گیری ها بر روی جداول ثبت می شوند. اگر اندازه گیری ها خارج از این دسته قرار بگیرند و یا یک روند نامطلوب (بالا یا پایین) نشان دهند، فرآیند متوقف شده و تولید تا زمانی که علل این اختلاف پیدا و اصلاح شوند، قطع می شود. بنابراین، SQC  به صورت متمایز از TQM، بر اساس نمونه گیری و اندازه گیری مداوم  در مقابل یک اقدام اصلاحی استاندارد و فوری در صورت وجود انحراف از محدوده قابل قبول در اندازه گیری ها، استوار است.

TQM همان  SQC است، به علاوه تمامی عناصر دیگر. از دید دمینگ تمامی این عناصر برای دستیابی به  TQM  حیاتی هستند. او در کتاب خود در سال 1982، به نام “خارج از بحران”، مدعی شد که شرکت ها احتیاج دارند که یک محیط کسب و کار فراگیر خلق کنند که بر بهبود محصولات و خدمات بیش از اهداف مالی کوتاه مدت تاکید داشته باشد – یک استراتژی متداول در کسب و کارهای ژاپنی. او استدلال نمود که چنانچه مدیریت چنین فلسفه ای را رعایت کند، جنبه های مختلف کسب و کار اعم از آموزش جهت بهبود سیستم تا رابطه بین مدیر و کارکنان ، بسیار سالم تر و در نهایت سود آور تر خواهند شد. اما در حالی که دمینگ نگاه تحقیر آمیزی به شرکت هایی که تصمیمات کسب و کار خود را بر اساس اعدادی که بر کمیت تاکید دارند و نه بر کیفیت ، داشت، در عین حال سر سختانه اعتقاد داشت که سیستمی که درک خوبی از کنترل فرآیند آماری داشته باشد، می تواند ابزار ارزشمندی برای  TQM  باشد. دمینگ استدلال می کرد که تنها از طریق استفاده از آمار، مدیران می توانند دقیقا بفهمند که مشکل کجاست، و بیاموزند که چگونه آن را برطرف کنند و پیشرفت شرکت را در دستیابی به کیفیت و سایر اهداف سازمانی، ارزیابی کنند.

 

ساخت کار TQM

در ساختار مدرن، تصور می شود که TQM  به مدیریت مشارکتی، بهبود مستمر فرآیند و به کارگیری تیم ها، نیاز دارد. مدیریت مشارکتی اشاره دارد به دخالت صمیمانه تمامی اعضای یک شرکت در فرآیند مدیریت، در نتیجه عدم تاکید بر روش سنتی مدیریت از بالا به پایین. به عبارت دیگر، مدیران مجموعه تنها با کمک ورودی ها و راهنمایی های افراد زیر دست که که باید دستورات را پیاده سازی و رعایت کنند، سیاست ها را تعیین می کنند و تصمیم گیری های کلیدی را انجام می دهند. این روش درک سطوح بالایی مدیریت را از عملیات بهبود می بخشد، و مهم تر از آن، یک محرک مهم برای ایجاد انگیزه در کارکنان است که باعث می شود آنها احساس کنند در فرآیندی که شرکت می کنند، کنترل و مالکیت دارند.

دومین ویژگی، بهبود مستمر فرآیند، مستلزم به رسمیت شناختن دستاورد های کوچک افزایشی در مسیر هدف کیفیت جامع است. دستاوردهای بزرگ از طریق پیشرفت های کوچک و پایدار در طول یک مدت طولانی به دست می آیند. این مفهوم مستلزم یک رویکرد بلند مدت توسط مدیران و تمایل به سرمایه گذاری در زمان حال برای مزایایی که در آینده آشکار می شوند، است. یک نتیجه فرعی از بهبود مستمر این است که کارکنان و مدیران می توانند در طول زمان قدردانی و اعتماد به TQM را ایجاد کنند.

کار تیمی که سومین جزء لازم از TQM  است، شامل استقرار تیم هایی که کارکرد متقابل دارند، در یک شرکت است. این رویکرد چند بعدی تیمی به کارکنان کمک می کند تا بتوانند با به اشتراک گذاشتن دانش، شناسایی مشکلات و فرصت ها، یک درک جامع از نقش خود در فرآیند کلی بدست بیاورند و اهداف کار خود را با اهداف سازمانی در یک راستا قرار دهند.  برای نتایج بهتر، TQM  نیاز به یک رویکرد جامع طولانی مدت، تعاونی، و برنامه ریزی شده دارد، که برخی به جای یک رویکرد “سود آوری” آن را “سهم بازار” لقب داده اند. بنابراین یک شرکت تلاش می کند تا با بدست آوردن و نگه داشتن سهم بازار از طریق بهبود مستمر هزینه و کیفیت، بازار خود را کنترل کند و برای دستیابی به کنترل ، سود را اصلاح می کند. از سوی دیگر، رویکرد سود آوری بر بازدهی کوتاه مدت هر چه بیشتر سهامداران تاکید دارد. بنابراین TQM  برای فرهنگ سازمانی ژاپن از فرهنگ سازمانی امریکا مناسب تر است. در محیط شرکتی در ایالات متحده امریکا، کوتاه مدت بسیار مهم است، نتایج سه ماهه به دقت مشاهده می شوند، و بر روی ارزش سهام تاثیر می گذارند، و به همین دلیل از انگیزه های مالی برای دستیابی به نتایج کوتاه مدت و پاداش مدیران در تمام سطوح، استفاده می شود. بنابراین بر خلاف تلاش برای تغییر فرهنگ سازمانی، به مدیران بیش از کارمندان قدرت داده می شود. احتمالا به این دلایل،  TQM  از نظر تاکید تحت تغییرات مختلفی قرار گرفته است، به طوری که گاهی اوقات پیاده سازی های مختلف آن به عنوان یک چیز واحد تلقی نمی شوند. در واقع جنبش کیفیت در ایالات متحده امریکا به موارد دیگر نیز منجر شده است: سازمان ناب (بر اساس منابع “درست به موقع” )، شش سیگما ( یک سنجش کیفیت مرتبط با برنامه های مربوط به رسیدن به آن) و سایر تکنیک های دیگر.

 

به کار گیری TQM

همانطور که از همه موارد فوق مشهود است، TQM  در حالی که بر “کیفیت” تاکید دارد، به راستی یک فلسفه مدیریت است. کیفیت و قیمت به عنوان هسته این فلسفه هستند چرا که آنها به عنوان روش های موثر جلب توجه مشتری و حفظ وفاداری مصرف کننده شناخته می شوند.  بنابراین یک جامعه تبعیض آمیز بخشی از این معادله است. در محیطی که تنها قیمت مهم باشد، و مصرف کنندگان به منظور دستیابی به محصولات با قیمت هرچه کمتر، با درماندگی با حذف پی در پی خدمات و یا ویژگی ها کنار می آیند، این استراتژی کمتر موفق خواهد بود. جای تعجب نیست که که در بخش خودرو، که در آن سرمایه گذاری بزرگ است و شکست می تواند بسیار پر هزینه باشد، ژاپنی ها موفق شده اند دستاوردهای بزرگی در سهم بازار کسب کنند. اما روند در بخش های دیگر از جمله در بخش خرده فروشی که در آن کار بر مشتریان از طریق تدابیر سلف سرویس تحمیل می شود، یک جهت گیری کیفیتی کمتر با ارزش به نظر می آید.

به این دلایل، کسب و کار کوچکی که به دنبال یک رویکرد ایده آل برای محیط کسب و کار خود باشد، اگر بتواند ببیند که مشتریان او تا چه حد استقبال خواهند کرد، حتما رویکرد TQM  را اتخاذ خواهد کرد. این تکنیک را می توان در تنظیمات خدمات و خرده فروشی و همچنین در تولید اعمال کرد، اگرچه دسترسی به سنجش کیفیت متفاوت خواهد بود.  TQM در واقع ممکن است یک راه خوب برای یک کسب و کار کوچک که با خرده فروشی های بزرگ احاطه شده باشد، به شمار بیاید. تا بتواند دقیقا به آن بخش کوچک از جامعه مصرف کننده که بهترین سطح خدمات و محصولات با کیفیت را با پایین ترین قیمت ممکن تحسین می کنند، دست یابند.

 

[1] Walter A. Shewhart

[2] Joseph Juran

[3] American Society for Quality Control​